Het verschil tussen België en Nederland

Ik zou beter moeten schrijven over de gelijkenis tussen de 2 landen, omdat de verschillen veel zijn. Maar ik zal nog steeds 2 gelijkenis vermelden. 1.De officiële gelijkenis is dat beide het Nederlands als nationale taal hebben 🙂 . 2.Beide landen zijn koninkrijken.

Maar nu op dit punt kan ik al beginnen over het verschil te praten. Ik begin dus met België.

I. België : Zoals jullie al weten, België is opgesplitst in 2 hoofdregio’s : Vlaanderen (nederlandstalig gebied of Vlaams Gewest) en Wallonië (franstalig gebied of Waals Gewest). Nou , er is nog de 3rde kleine regio benoemd als Brussel (of Brussels Hoofdstedelijk Gewest), maar Brussel is 2talig gebied: nederlands en frans. Als jullie het Nederlands gaan studeren, Brussel is de goede plek om te beiginnen. De meest standaard Nederlandse taalcursussen worden aangeboden bij het CVO Brussel – Vrije Universiteit (https://www.cvosemper.be/). Ze zijn echt professionals. Maar in België zijn er Nederlandse dialecten bijna in elke Vlaamse stad. Daarom verschijnt er een klein probleem. Je moet het standaard Nederlands heel goed begrijpen om de lokale dialecten te begrijpen. De vlaamse mensen zijn erg trots op hun manier van spreken. Soms kun je niet heel gemakkelijk intergreren. Maar aan de andere kant als je probeert in het Nederlands te spreken wordt dit zeer op prijs gesteld. Dit is een goede motivatie voor anderstalige. Veel mensen zeggen dat het nederlands geen gemakkelijke taal om the leren is. Nou, ik kan zeggen dat ze allemaal verkeerd zijn. Het nederlands is een Germaanse taal, dus zeer vergelijkbaar met Duits en Engels. Het is gemakkelijker om te leren dan duits. Als je het nederlands studeert voor 3,5 h/ dag elke dag voor 6 maanden, je zult de bekwaamheit om vloeiend te spreken bereiken.

Ik hou van deze taal en ik hou van nederlandstalige mensen, maar ik moet nog studeeren een begrijpen warom de nederlandstalige belgen zijn niet zo vriendelijk richting hun franstalige broers. Ik heb een grote verschile opgemerkt tussen die 2. In België bijna 60% van de beigische bevolking spreekt het nederlands. Er zijn veel Vlaams mensen die goed frans kunnen spreken maar het aantal Waals mensen die goed nederlands kunnen speken is heel laag. Daarboven de meerderheit vlaamigen kunnen heel goed engels ook. Dat is heel bizaar en beetje anormaal. Warom de franstalige zijn niet zo?

Ik ken en ik heb franstalige vrienden die het me verteld dat vanwege taalbarier, ze geen goede banen vinden. In Brussel, bijvoorbeeld voor een goedbetaalde baan je moet eigenlijk 3talig zijn (nederland, frans + engels). Ik begrijp niet waroom de Waalse mensen geen Nederlands kunnen speken. Het nederlands is de 1ste nationaale taal in België , dus elke belg moet het kunnen speken. Mijn indruk is dat het onderwijssystem heel slecht in de Waals Gewest is. Ik had geen probeleem om frans te spreken in Brugge, Gent of Antwerpen, maar als ik in Charleroi, Bergen en ook in Liege nederlands spreek dan het wordt moelijk zijn. Voor franstalige is niet alleen het nederlands maar ook engels een probleem. Alleen in Brussel is oke. Nou, ik bedoel in Brussel ik kan beide talen spreken (frans +nederlands), maar Brussel is nog steeds altijd een Franstalige meerderheid een zijn er genoeg bruselaars geboren en getogen in Brussel die geen (of zeer weinig) nederlands kunnen speken. België is een heel bizar land. Maar voor mij België is nu mijn huis. Ik ben niet Waals, ik ben niet Vlaams, ik ben belg.

II. Nederland : Hmmm….. dit is iets total anders. Hier iedereen speekt het nederlands. Maar let op, de nedelandse dialecten hier zijn ook zo verschillend. Zuid Nedeland is zoals in België , maar Noord Nederland is bijna ee andere wereld. Bijvoorbeeld, als je in de stad Groningen gaat je zal een heel moeilijk nederlandse dialect horen. In feite zij speken een andere taal daar. Ze spreken het Fries. Dit taal is heel veel soortgelijk met engels. Maar het goede is,dat in Nederland je geen … maar absoluut geen probleem met engels hebt. Je kun letterlijk overal engels speken. In Amsterdam, Roterdam een Den Haag ik had de indruk dat ik in Verenigd Koninkrijk of in V.S. ben. Dit is niet het geval in België, in België engels is een groete probleem meestal in het Zuiden. Maar zoals in de meeste belgische steden, in Nederland is ook zo. Bijvoorbeeld de mensen in Amsterdam zijn te veel trots van hun manier om nederlands te speken. Ik heb in Amsterdam geweest een natuurlijk ik probeerde in het Nederlands met lokale mensen te praten, ook in de supermarkt of in een restaurant, maar bijna altijd ik had het antwoord direct in het engels. Oke, oke dat is cool, maar ik wil in het nederlands speken. Ik heb de person onmiddellijk gevraagd, waarom antwoord u in het engels als ik in het nederlands met u speek? Je zou me meer moeten waarderen en aanmoedigen om mijn Nederlandse niveau te verbeteren. En de persoon zei, hij heef in engels antwoorde, omdat ik geen Amsterdamse dialect heb. En zo?. Ik kan ook zeggen dat je geen engels met americaanse accent speekt. Dit is onzin. Maar de waarheid is dat de Nederlanders ervan zo veel houden, dat ze gebruiken engels bijna als moedertaal. Een collega op mijn werk (nederlandstalige) vertelde me in een dag, ze vinden dat hun taal lelijk is. Daarom schamen ze zich een beetje om het vrij het nederlands te gebruiken. In Entertainment, bijvorbeeld in muziek ze zingen meestal in Engels. In de bioscoop maar ook thuis op TV, het grooste deel van filme zijn met originele Engelse stem en met nederlandse ondertitels. Nou, dat is in feit een heel goede ding, daarom speken de Nederlanders vloeiend engels. Maar ik vind het Nederlands een heel mooie taal. Ik wens dat in de toekomst meer en meer mensen het kunnen spreken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s